ontslag consult

Belangrijke Aanpassingen Ontslagvergoeding Wet Per Juli 2015

ontslag consultOvergang ontslagvergoeding naar transitievergoeding vanaf 1 juli 2015
De nieuwe reglementering omtrent de ontslagvergoeding gaat in werking vanaf 1 juli 2015. Van dan wordt de benaming ontslagvergoeding vervangen door een transitievergoeding. Er komt een overgangsregeling om de nieuwe ontslagvergoedingen genaamd “transitievergoedingen” in goede banen te leiden en om te vermijden dat de werkgevers twee maal een vergoeding zouden betalen.

Werkgever gebonden aan CAO of een sociaal plan

Als het bedrijf of de onderneming nog verbonden is aan een coa of een sociaal plan waarin er afspraken vermeld zijn omtrent deze ontslagvergoeding, dan hebben deze voorrang op de nieuwe transitievergoeding. De werkgever moet dan geen transitievergoeding betalen bij ontslag. Deze maatregel geldt in dat specifieke bedrijf tot de cao wordt veranderd en dit uiterlijk op 1 juli 2016. Dus hier kan men wel stellen dat de afspraken in de cao voor gaan. Dit komt omdat deze afspraken nog door de vakbonden zijn onderhandeld.

Keuze van de werknemer tussen ontslagvergoeding of transitievergoeding

Zijn er afspraken tussen werknemer en werkgever over de ontslagvergoeding (ook voor 1 juli 2015), dan mag de werknemer kiezen wat hij wil ontvangen. Volgt hij de afspraken omtrent de ontslagvergoeding of gaat hij voor de transitievergoeding. Deze afspraken zijn niet gebonden aan de einddatum van 1 juli 2016. Deze regeling is geldig zolang deze afspraken gelden.
Natuurlijk geldt hier dat de afspraken of de cao moeten dateren van voor 1 juli 2015 anders geldt de overgangsregeling ook niet. En deze gelden ook niet met terugwerkende kracht.
Bron: http://www.rendement.nl/or/nieuws/id15079-overgangsregel-ontslag-en-transitievergoeding.html

De berekening van de transitievergoeding

De transitievergoeding lijkt op het eerste zicht goedkoper om zo een werknemer te laten gaan. Er gaan minder maandsalarissen mee bij een ontslag. De transitievergoeding wordt berekend op een derde maandsalaris per dienstjaar voor de eerste tien dienstjaren en een half maandsalaris voor elk extra dienstjaar. Het maximale bedrag dat men kan uitbetaald krijgen is 75.000 euro.
Zo lijkt het dat de werknemer benadeeld wordt met deze nieuwe regeling en dat de werkgever er beter uit komt.
Niets is minder waar.

Meer bijkomende regels voor het ontslaan van werknemers:

  1. Het wordt moeilijk om een werknemer te ontslaan via bedrijfseconomische redenen. De werkgever moet een dossier opbouwen en zich houden aan de nieuwe wetgeving.
  2. De ontslagen werknemer kan sneller zijn ontslag aanvechten. Vanaf 1 juli 2015 kan een ontslagen werknemer via UWV ook zijn ontslag aanvechten via de kantonrechter. Zelfs bij geen succes bij de kantonrechter kan hij naar het gerechtshof en de Hoge Raad nog stappen . Langere procedures dus.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de OntslagSpecialist.nl Op zijn website kunt u meer lezen over de ontslagvergoeding 2015.